Loods 6 werd begin 1900 gebouwd door de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) en staat op het gelijknamige KNSM-eiland. In 1997 is het gebouw grondig gerenoveerd en sindsdien herbergt het een verscheidenheid aan winkels, kantoorruimten, ateliers, een monumentale Bagagehal en de unieke historische Kompaszaal.
In de loop van de eeuw heeft het gebouw meerdere functies gekend: van overslag- en douaneloods tot sloepenwerkplaats, passagiersterminal en - halverwege de jaren tachtig - verzamelgebouw voor krakers en kunstenaars.
Sporen van dat verleden zijn nog steeds in en om het gebouw terug te vinden. Met zijn betonnen vloeren, betonnen kolommen en oude loodsdeuren heeft de loodsruimte zijn industriële sfeer behouden. Oude warmtewisselaars hangen als vliegende schotels in de lucht en doen weer dienst. De laatste originele havenkraan staat nog aan de waterkant en wordt onderhouden door de vroegere kraandrijvers.
In 1987 werd de Stichting Kunstwerk Loods 6 opgericht om aan de loods een nieuwe invulling te geven. Halverwege de jaren negentig werd daarom gestart met een grootschalige renovatie van het gebouw. Op de begane grond werd aan de straatzijde een winkelarcade gerealiseerd, die dankzij trendsettende designwinkels als Pols Potten, Keet in Huis, Sissy Boy Homeland en Dominio wel de 'hipste woonboulevard van Nederland' wordt genoemd. Aan de kadekant, pal aan het IJ, zijn grote beeldhouwwerkplaatsen gecreëerd. Op de eerste verdieping, die aan de waterzijde beschikt over een 150 meter lang terras, zijn verschillende kantoorruimtes gerealiseerd. Op de bovenste verdieping bevinden zich de ateliers die, net als de overige ruimten, een hoogte hebben van tussen de viereneenhalf en vijf meter - een luxe die men in moderne gebouwen niet meer aantreft.
De Bagagehal is een tentoonstellings- en presentatieruimte in het gebouw Loods 6 die gehuurd kan worden voor bedrijfspresentaties en culturele manifestaties.
Dankzij haar monumentale afmetingen en haar rauwe, industriële karakter, wordt de Bagagehal ook wel een 'bunker met noblesse' genoemd. De Bagagehal was vroeger letterlijk in gebruik als bagageruimte van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM).
In april 1997 werd de Bagagehal in gebruik genomen als tentoonstellingsruimte. Sindsdien hebben er vele tentoonstellingen, culturele manifestaties, merkpresentaties, workshops, modeshows en andere evenementen plaatsgevonden (zie archief).
De Bagagehal is bijna 100 m. lang.