"Wordt geboren in Suzhou, waar de schoonste vrouwen geboren worden, leef in Hangzhou, waar de fijnste zijde voorhanden is, overlijd in Luzhou, waar het fraaiste hout voor een nobele doodskist groeit, en eet waar men het lekkerste eten ter wereld aantreft - in de keukens van Guangzhou natuurlijk."
Dit citaat is ontleent aan een van de indrukwekkendste boeken die ooit over de Chinese keuken zijn verschenen, namelijk de Time Life uitgave "China, een culinaire reis". Het hoeft geen verwondering te wekken dat aan dit standaardwerk werd meegewerkt door Shui Leung Fan, grondlegger van restaurant Tong Fa en docent Oosterse kooktechnieken. Hij bracht naar Nederland: een kookstijl waarvan de kracht ontspringt aan de weelderige natuur van de Chinese zuidkust en dan met name aan de uitgestrekte delta van de Parelrivier.
In de Kantonese keuken ligt de nadruk op de spartelverse vis uit de Chinese Zee - alsook op de vette karpers en de malse eenden uit de vijvers - en op de verse groentes en vruchten uit de talloze moestuinen, die nog vochtig zijn van de ochtenddauw wanneer ze de restaurants bereiken. Deze keuken werd geperfectioneerd door het huidige Tong Fa team onder leiding van Kam Tai Fan, de zoon van Shui Leung Fan. Talloze gasten ontdekten hier het raffinement van de contrasterende smaken van de Chinese Haute Cuisine.
Bij deze verfijnde keuken is het verstandig om ook de prachtige wijnkaart van Tong Fa eens goed door te nemen. Tal van prachtige wijnen, geselecteerd op hun geschiktheid om bij echte Chinese gerechten "mee te kunnen" vindt u hierop.
De haute cuisine van China doet in niets onder voor de Franse en Italiaanse topkeukens en is absoluut niet altijd scherp, maar rijk aan smaken, en leent zich dus uitstekend voor spannende wijn/spijs combinaties.