De Vogelmolen, vroeger bekend als de watermolen van Haelen, was vanouds een koren– en oliemolen. Het gebouw dateert uit 1778 en is in 1882 ingrijpend verbouwd tot een kleine industriële stenen watermolen. In het midden van de 19 eeuw was het reeds en aanzienlijke molen met houten waterraden die tot de krachtigste van het westelijk deel van midden Limburg behoorden.
In 1982 werd het pand verbouwd tot restaurant wat toen de naam specialiteitenrestaurant de Vogelmolen heeft gekregen.
Sinds 1 oktober 2003 wordt de Vogelmolen geëploiteerd door Ruud en Marianne Lispet. Ruud is al sinds 1992 werkzaam als chef-kok en heeft samen met zijn vrouw en een enthousiast team van medewerkers, restaurant de Vogelmolen verheven naar een restaurant met een uitstekende naam in de regio en ver daarbuiten.
Het keukenteam draagt zorg voor de constante kwaliteit van de gerechten die zij bereiden en maken van verse seizoen producten uit de regio. Zij hebben daarmee verschillende onderscheidingen behaald.
Maar het belangrijkste is:"De gasten moeten tevreden zijn". Hieraan werkt de bedieningsbrigade natuurlijk voor 100 % aan mee. Zij hebben daarvoor de zilveren hoffelijkheids pluim gekregen.
Elk seizoen heeft in Haelen haar charmes. De Vogelmolen ligt op 300 meter afstand van het natuurgebied Het Leudal, voorwaar een prachtig gebied om te wandelen.