Op zondag 2 mei 1886 wordt de door stoomenergie gedreven brood- en beschuitfabriek ‘de Ruyter’ geopend door Ericus Gerhardus Verkade.
Direct gelegen aan de Zaan: de aan- en afvoer van grondstoffen en producten vind grotendeels plaats per schip.
Verkade ontwikkelt zich van een kleine bakkerij tot internationale levensmiddelenproducent.
In 1937, bijvoorbeeld, werd er een grote, nieuwe fabriek voor chocolade en suikerwerken langs de Zaanoever gebouwd.
En vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw moest de Westzijde worden overgestoken voor het bouwen van nieuwe productieafdelingen.
Aan de bouw werd veel aandacht besteed. De eerste jaren werden er gevels met rijke detailleringen en ornamenten gebouwd.
Later zijn de panden opgetrokken in een meer zakelijke architectuur.
Staande met de rug naar de Zaan ziet men van rechts naar links de verschillende bouwstijlen tussen 1886 en 1937.
Het gedeelte aan de Zaan is daarom in 2001 een rijksmonument geworden en de bouwkundige staat is zelfs na 120 jaar nog goed te noemen.
In 2002 vertrok Verkade uit de panden aan de Zaan. Na een aantal jaren van leegstand heeft Cocon vastgoed Management het complex gekocht.
Met behoud van de industrieel-historische waarde is het de bedoeling in het pand een levendige mix te creëren van winkels, ateliers, kantoren, bedrijfsruimten, horeca en sportvoorzieningen